
آزمون GMAT چیست؟
آزمونGMAT که مخفف عبارت “Graduate Management Admission Test” است، یکی از آزمونهای بین المللی استاندارد برای افرادی است که قصد ادامه تحصیل در زمینههای مدیریت، MBA، اقتصاد، تجارت، بازرگانی، امور مالی و حسابداری را دارند.
آزمون GMAT از مهمترین ابزارها برای سنجش تواناییهای فردی، ذهنی و قدرت تحلیل افراد مشتاق به ادامه تحصیل در دورههایی مانند MBA است. مرکز آزمون GMAT در کشور آمریکا قرار داشته و به کمک نهاد یا مؤسسه غیرانتفاعی “GMAC” یا “Graduate Management Admission Council” هرساله برگزار میشود.
نحوه برگزاری این آزمون عموما کامپیوتری است و امکان برگزاری آزمون GMAT در ایران وجود ندارد. در ادامه ما در مایگریشن اسکیلز یا مهارتهای مهاجرت شما را با این آزمون بیشتر آشنا میکنیم.
ساختار آزمون GMAT
آزمون از بخشهای:
1) نگارش تحلیلی (Analytical Writing Assessment)
2) integrated reasoning
3 ) Verbal
4) Quantitative Sections
تشکیل شده است.
1) نگارش تحلیلی: متقاضی باید در بخش نگارش بر روی دو متن essay کار کند که یکی برای تحلیل یک استدلال argument و دومی بررسی یک موضوع است. متقاضی برای هر یک ۳۰دقیقه زمان دارد و اینکه کدامیک اول ارائه شود مشخص نیست اما این بخش از آزمون همیشه اولین بخش آن است.
2) integrated reasoning یا استدلال یکپارچه: این بخش از آزمون نیز ۳۰ دقیقه است. در این بخش توانایی کاربر در بررسی و ارزیابی داده های ارائه شده در چند قالب و از چند منبع را بررسی می کنند. این بخش از ۱۲ سوال در ۴ بخش مختلف تشکیل شده است:
تفسیر بصری (Graphic Interpretation): در این بخش باید سوالات جای خالی بر اساس شکل یا نمودار ارائه شده پر شوند.
تحلیل دوقسمتی (Two-Part Analysis): یک سوال با دو زیرسوال داده شده که باید پاسخ های ممکن از جدولی که گزینه ها را به شکل ستونی نشان می دهد انتخاب شود.
تحلیل جدول (Table Analysis): یک جدول قابل مرتب شدن ارائه می شود که باید تحلیل شود و بر اساس آن به سوالات چندبخشی با پاسخ های صحیح و غلط جواب داده شود.
استدلال چند منبعی (Multi-Source Reasoning): در این نوع از سوال چند منبع اطلاعاتی در قالب نامه ها و متن های رسمی ارائه می شود و باید بر اساس این اطلاعات به سوالات مربوطه پاسخ داد.
3) Verbal یا شفاهی: این بخش دارای ۴۱سوال است و ۷۵دقیقه برای پاسخ به آن زمان وجود دارد. این بخش از سه گونه سوال Sentence Correction ، Critical Reasoning و Reading Comprehension تشکیل شده و وظیفه آن در مجموع ارزیابی سطح دانش متقاضی در حوزههای مرتبط با فهم عمیقتر زبان انگلیسی نظیر مبحث دستور زبان، ارزیابی یک استدلال و درک مطلب است.
4) Quantitative Sections: در این بخش که در آن دو گروه از پرسشهای مرتبط با Problem Solving و Data Sufficiency ارائه میشود مجموعاً ۳۷پرسش و ۷۵دقیقه زمان دارد. این آزمون همانطور که از نام آن و دو گونه سوالاتش پیداست به ارزیابی کیفی شیوه اندیشه و استدلال متقاضی میپردازد.
نکته جالب، پرسشهای گونه دوم Data Sufficiency (کفایت کردن دادهها) است که کاملا مختص این آزمون طراحی شده و مشابه ندارد. در این گونه پرسشها بعد از هر پرسش دو عبارت اخباری حاوی اطلاعات آمده و آنگاه در یک ترکیب ۵ گزینهای از حالات مختلفی از ارتباط بین این دادهها و پرسش مربوطه پرسیده میشود تا مشخص شود که آیا هر یک از آنها یا هر دو با هم یا هیچکدام برای پاسخ دادن به پرسش کفایت میکنند یا نه.
نمرهدهی آزمون GMAT:
نمره این آزمون به صورت یک نمره تفکیکی برای سه بخش مجزا و یک نمره نهایی که در واقع ترکیب دو بخش غیرنگارشی آن است ارائه میشود که حداکثر میتواند ۸۰۰ باشد. بر اساس نتایج ۳سال اخیر میانه آن عدد ۵۳۵.۲ بوده است. حدود دو سوم نمرات عددی بین ۲۰۰ تا ۶۰۰ است و شیوه پیچیده محاسبه نمره به گونهای طراحی شده که حدود ۶۸ درصد شرکت کنندگان نمرهای در این محدوده داشته باشند. پس واضح است که نمره بالای 600 نمرهای قابل قبول و نمرههای بالای 700 بسیار خوب به حساب میآیند.
نمره قبولی در آزمون GMAT یک نمره ثابت نیست بلکه با توجه به ترکیبی بودن آزمون هر موسسه ای یک سطح از نمره را به عنوان معیار قبولی خود مطرح می کند.
نکاتی پیرامون آزمون GMAT
1) آزمون GMAT برخلاف آزمون آیلتس و آزمون تافل که تقریبا برای تمام رشتههای تحصیلی معتبر است، تنها برای دانشجویان رشتههای مدیریتی و تجارتی و افراد بالای ۲۱ سال که مدرک کارشناسی دارند قابل استفاده است.
2) آزمون جیمت داخل ایران برگزار نمیشود و برای شرکت در آن باید به کشور دیگری مانند ترکیه یا امارات بروید.
3) آزمون جیمت مانند آزمون تافل بهصورت کامپیوتری برگزار میشود. در طول امتحان به شما یک سیستم و هدفون داده میشود و تمام بخشهای آزمون با همین سیستم انجام میشود.
4) در این آزمون پاسخ هر سوال از طرف دانشجو در تعیین سوال بعدی تاثیرگذار است. سوالات این آزمون به صورت تطبیقی (Adaptive) طراحی شدهاند و در صورتیکه متقاضی به سوال جواب درست بدهد، سوال بعدی سختتر خواهد شد.
5) در این آزمون داوطلب نمی تواند سوالی را بی پاسخ رها کند، به سوال بعد یا قبل برود و پاسخ خود را نمی تواند عوض کند. در آزمون جیمت متقاضی درصورت بیپاسخ گذاشتن سوالها، با کاهش امتیاز روبهرو میشود.
6) هر 16 روز یکبار میتوانید در آزمون جیمت شرکت کنید. تعداد دفعات شرکت شما در آزمون GMAT نمیتواند بیش از 5 بار در سال و بیش از 8 بار در کل باشد.
7) به محض اتمام آزمون، نمرات شما بهصورت غیر رسمی (unofficial) نشان داده خواهد شد و 2 دقیقه زمان دارید تا نمرات را بپذیرید یا کنسل کنید. 21 روز پس از تاریخ آزمون نیز میتوانید با مراجعه به وبسایت MBA، نتیجه آزمون خود را مشاهده کرده و پرینت بگیرید.
8) با ثبت نام در آزمون و پرداخت 250 دلار به عنوان هزینه ثبتنام، شما میتوانید در آزمون شرکت کرده، نمره خود را برای 5 دانشگاه یا مرکز فرستاده و کارنامه رسمی خود را به صورت پستی دریافت کنید.
9) شما میتوانید علاوهبر ۵ دانشگاه، دانشگاههای بیشتری را برای گزارش نمره آزمون خود انتخاب کنید ولی به ازای هر دانشگاه، مبلغ ۲۸ دلار مازاد باید پرداخت کنید.
10) مدرک آزمون GMAT به مدت ۵ سال معتبر است.
تفاوت آزمون GMAT با آزمون GRE
آزمونهای GMAT و GRE (امتحان سوابق تحصیلی) هر دو یک فیلتر ورود به تحصیلات تکمیلی است و در بسیاری از دانشگاهها به خصوص آمریکا و کانادا یکی از معیارهای اصلی سنجش و انتخاب دانشجوهاست.
شرکت در یکی از این دو آزمون برای ورود به مدارس کسب و کار ضروری است و لذا ممکن است باعث سردرگمی بسیاری از افراد هنگام انتخاب یکی از این دو آزمون شود. در اینجا یک سری از تفاوتهای این دو آزمون را لیست کردهایم:
1) GMAT، برای سنجش استعداد تحصیلی مدیریت و GRE برای سنجش سوابق تحصیلی در رشتههای مختلف به کار میرود. در واقع، دامنهی آزمون GRE بسیار وسیعتر است. تقریبا تمامی دانشگاهها و مدارس کسبوکار در دنیا، نتایج هر دوی این آزمونها را میپذیرند اما برای دانشجوهای رشتههای مدیریت و بازرگانی آزمون GMAT اعتبار بیشتری دارد.
2) مدیریت زمان در هر دوی این آزمونها بسیار مهم است؛ زیرا هر دو وقت محدودی دارد. مدت زمان آزمون GRE ، سه ساعت و چهلوپنج دقیقه و مدت زمان آزمون GMAT، سه ساعت و سی دقیقه است.
3) GRE نوعی آزمون کلی است و مهارتهای چندگانهای را در فرد آشکار میسازد. این امتحان تفکر انتزاعی فرد را میسنجد و برای شرکت در آن نیاز به علم انگلیسی بیشتری می باشد، یعنی این امتحان کلیتر و جامعتر است.
4) نوع سوالات آزمون GMAT تطبیقی است. بدین معنی که با توجه به درستی پاسخ شما سوال بعدی سختتر میشود! ولی در آزمون GRE سوالات به صورت بخش تطبیقی است یعنی شما به تمام سئوالات یک بخش جواب میدهید، سپس بر اساس میانگین پاسخهای صحیح شما سختی سطح بخش بعدی معلوم میشود یعنی اینجا یک مقدار شما امکان عملکرد بهتری دارید و دیرتر سوالات سختتر میشوند.
5) هزینه آزمون GRE از GMAT کمتر است.
6) شرکتکنندگان در آزمون GRE میتوانند پس از انتخاب گزینهها و جوابها مجددا به پرسش دلخواه بازگردند و جواب خود را تغییر دهند؛ اما در آزمون GMAT امکان بازگشت به سوال وجود ندارد.
7) سوالات استدلالی که به بررسی و ارزیابی اطلاعات میپردازد در یک سوم سوالات GMAT دیده میشوند اما GRE فاقد چنین پرسشهایی است.
جمع بندی از نظر مایگریشن اسکیلز
اگر مایل باشید در رشتههای MBA ، MPA، اقتصاد، حسابداری، امور مالی و بیش از 7000 رشته مرتبط و نزدیک در مقاطع عالی دانشگاهی در بیش از 114 کشور و 2300 مؤسسه در سرتاسر جهان ادامه تحصیل دهید، به مدرک جیمت احتیاج خواهید داشت.
نمره آزمون جیمت فاکتور و کلید اصلی برای ادامه تحصیل بخصوص در مقاطع فوقلیسانس، دکتری و حتی بالاتر در رشته های مدیریت، اقتصاد و رشتههای مالی است.
همچنین اگر تمایل به مطالعه منابع آزمون GMAT دارید، میتوانید همین الان برای دسترسی به این منابع از سایت مایگریشن اسکیلز به آدرس www.migrationskills.ir دیدن کنید.