رزومۀ تحصیلی (CV) چیست؟

رزومه

 

رزومۀ تحصیلی (CV) چیست؟

 

رزومه از اصلی‌ترین و مهم‌ترین مدارکی است که متقاضیان تحصیل در خارج از کشور بایستی به دانشگاه مورد نظر ارائه دهند. رزومۀ تحصیلی در بین افراد با عنوان (CV) شناخته می‌شود.  CV مخفف کلمه Curriculum Vitae است که در معنای لغوی به معنای “برنامه تحصیلی (یا شغلی) زندگی” است.

CV  نوشته‌ای است که دربرگیرنده جزئیات زیادی درباره پروژه ها و فعالیت های آکادمیک، سوابق شغلی و همچنین افتخارات علمی متقاضی می باشد. در واقع رزومه تحصیلی به عنوان شناسنامه متقاضی برای نمایش توانایی‌ها و قابلیت‌های شخصی و علمی می‌باشد. یک رزومه خوب و قوی شانس شما را برای پذیرش در دانشگاه مورد نظر افزایش می‌دهد. لذا نوشتن یک رزومه خوب و موثر از اهمیت بالایی برخوردار است.

در ادامه ما در مایگریشن اسکیلز یا مهارت‌های مهاجرت سعی داریم شما را با رزومه تحصیلی و نحوه نگارش آن بیشتر آشنا کنیم.

 

 

بخش‌های مختلف رزومه تحصیلی چیست؟

1) مشخصات فردی (Personal information):

 اغلب رزومه ها با این بخش آغاز مي شوند. مواردي همانند: نام و نام خانوادگی، تاريخ تولد يا سن، تلفن و آدرس و ایمیل شخصی فرد از نکات مهم ولازم اين قسمت می باشند.

 

2) تحصیلات و توانمندی‌های علمی (Education and Qualifications):

در بخش دوم رزومه تحصیلی مقاطع و سوابق تحصیلی خود را بیان می‌کنید. مدت زمان تحصیل در هر مقطع، عنوان دقیق رشته تحصیلی، معدل فارغ التحصیلی، رشته‌ها و گرایش‌هایی که تحصیل کرده‌اید همه از مواردی هست که باید در این قسمت عنوان شوند.

 

3) علائق تحقیقاتی در رزومه تحصیلی (Research Interests):

علایق تحقیقاتی یکی از بخش‌های مهم CV است. در این بخش، باید به زمینه‌هایی که علاقمند هستید در رشته خود پژوهش کنید اشاره کنید. این مورد برای اپلای در دوره‌های تحصیلات تکمیلی است. در این بخش داشتن انعطاف در انتخاب علاقمندی می‌تواند برای شما، راهگشا باشد.

 

4) سوابق علمي و پژوهشي (Publications and Articles):  

در این قسمت فهرست کارهای تحقیقاتی، كتابها و مقالات چاپ شده در مجلات علمی و تخصصی، مقالات ارائه شده در کنفرانس‌ها و همایش‌های ملی و بین‌المللی شما نوشته می‌شود. عنوان دقیق مقاله یا کتاب را قید کنید. در صورت لزوم چکیده ای نیز عنوان نمایید.

 

5) سوابق کاری (Experiences) :

این بخش شامل تجربیات شما می‌شود. این بخش را می‌توانید در سه زمینه شامل سوابق کاری، سوابق تحقیقی و سوابق تدریس به طور جداگانه مورد نظر قرار دهید. برای مثال سابقه کار را در بخش سوابق مربوط به کار، سابقه تحقیقاتی برای موسسات را در بخش سوابق تحقیقی و سابقه تدریس خود را نیز در بخش دیگر بنویسید. ذکر کردن مواردی مانند سابقه تدریس، برای مقطعی مانند دکترا می‌تواند شما را در زمینه دست یافتن به موقعیت‌هایی مانند TA (بورسیه تدریس) یاری کند.

 

6) مهارت‌ها (Skills):

این بخش که جزو بخش‌های پایانی  CVشما است شامل مهارت‌ها و نرم‌افزارهایی است که شما به آنها تسلط دارید و مربوط به رشته تحصیلی شما هستند. این مهارت‌ها می توانند شامل مهارت‌های تیمی، مدارک فنی و یا مدارک آزمون‌های زبان (IELTS، TOEFL، GRE و…) نیز باشند.

 

7) عضویت‌ها (Memberships):

در این بخش در صورت داشتن عضویت در انجمن‌های علمی،  واحدهای پژوهشی در این قسمت باید ذکر شود.در صورتی که عضویت انجمن های علمی و تخصصی مربوط به حیطه تحصیلی یا کاری مرتبط دارید را عنوان نمایید.

 

8) عناوین و افتخارات (Honors and Awards):

در این بخش، هر گونه افتخاراتی که کسب کرده‌اید را ذکر کنید. این افتخارات می‌توانند شامل بهترین دانشجو بودن، رتبه المیپاد، رتبه کنکور،  انجام اختراع و ثبت آن یا کسب هر نوع افتخارات دیگری باشد.

 

9) معرف‌ها  (References):

در رزومه‌های علمی معمولا رسم هست که افرادی را بعنوان معرف فرد در انتهای رزومه با مشخصات کامل و نحوه تماس می‌آورند. شما هم می‌توانید این کار را انجام دهید. لذا در این بخش لیست افرادی که معرف شما با توجه به توانایی‌ها و سوابق یاد شده شما هستند را وارد کنید. بهتر است این افراد خود دارای جایگاه دانشگاهی باشند.

 

CV2

 

 

مشخصه‌های یک رزومه تحصیلی خوب و موثر

نکاتی که برای نوشتن یک رزومه خوب و موثر باید به آن‌ها توجه کنید عبارت است از:

 

1- در نگارش رزومه تحصیلی از ساختار صحیح و منظم استفاده کنید.

رزومه‌ تحصیلی (CV)  که می‌نویسید باید یک ساختار منظم و روشن داشته باشد. یعنی اینکه شما باید به ترتیب مواردی را که باید در رزومه ذکر شود بیان کنید. برای نوشتن رزومه، نیازمند است به پرسش‌هایی که در مورد شما در ذهن کارشناس ایجاد می‌شود، پاسخ دهید. این که شخص متقاضی کیست و چند سال دارد؟ چه دوره‌های تحصیلی را با چه معدلی و در چه سال‌هایی گذرانده است؟ پایان نامه‌ای که نوشته در چه حوزه‌ای بوده و چه نمره‌ای را در آن دریافت کرده است؟

چه سابقه کاری در رشته مورد نظر خود دارد؟ چه توانمندی‌های علمی در زمینه رشته خود کسب کرده است؟ آیا سابقه کارهای علمی و یا پژوهشی در زمینه رشته خود دارد؟ فرد متقاضی تحصیل، چه قابلیت‌های اجتماعی و یا خلاقیت‌هایی دارد؟ تمامی این سوال‌ها را شما باید در رزومه تحصیلی خود پاسخ دهید تا بتوانید یک رزومه کامل را ارائه دهید. سعی کنید رزومه خود را با ساختاری منظم و جذاب نگارش کنید.

همچنین شما باید در انتخاب کلمات مناسب بسیار دقیق و نکته‌سنج باشید. در واقع شما باید در چند صفحه‌ی محدود تمام دستاوردهای تحصیلی و علمی خود را ارائه کنید. بنابراین هنگام نوشتن رزومه‌ی تحصیلی آکادمیک نباید از کلمه‌ها و عبارت‌های بی معنی و اضافه استفاده کرد.

 

2- خلاصه بنویسید.

برای نوشتن رزومه شخصی، محدودیتی از لحاظ تعداد صفحات وجود ندارد. اما با توجه به اینکه کارشناسان و اساتید وقت کافی برای خواندن مطالب طولانی را ندارند، توصیه می‌شود تا جایی که امکان دارد، رزومه تحصیلی را ساده و خلاصه بنویسیم. با این کار خواندن رزومه و دسترسی به اطلاعات مهم و ضروری راحت می‌شود.

 بهتر است بدانید خلاصه بودن یک رزومه تحصیلی به معنای این نیست که مواردی را حذف کنید بلکه به معنای این است که تمامی موارد لازم و موجود را بهترین نحو، نگارش کنید.

 

3- اغراق نکنید. 

در نوشتن CV بزرگ‌نمایی نکنید و هر موردی که لازم است را صادقانه بنویسید. علت تأکید به صداقت در رزومه چیست؟ بگذارید برایتان روشن کنم.

وقتی از دانشگاهی پذیرش دریافت می‌کنید، برخی اوقات ممکن است برای اثبات توانایی‌هایی که در رزومه‌تان اشاره کردید، از شما بخواهند کاری انجام دهید. پس همه موارد را راست و درست بنویسید تا بعدها دچار مشکل نشوید.

 

4- تمامی قسمت‌های رزومه را تکمیل کنید.

قسمت هاى ديگر رزومه مانند علايق، مقالات، افتخارات، مهارت‌های آزمایشگاهی و نرم‌افزاری، عضويت ها، سمینارها وكارگاه ها را فراموش نكنيد!

اگر قصد اپلای کردن برای مقطع دکترا را دارید، اصلا خوشایند نیست که قسمت مقالات را خالی بگذارید. هر مقاله علمی در رشته خود دارید اعم از کنفرانسی و ژورنال را در این قسمت بیاورید. اگر مقاله‌ای را سابمیت کرده و هنوز چاپ نشده بیاورید و جلوی آن بنویسید submitted و یا مقاله‌ای در حال آماده کردن دارید بیاورید و جلوی آن بنویسید In Preparation.

در قسمت مهارت‌ها، به  تمامی مهارت‌های آزمایشگاهی و نرم‌افزاری که در آن ‌ها مسلط هستید، اشاره کنید. به عنوان مثال اگر با دستگاه خاصی در آزمایشگاه کار کردید و مهارت دارید ذکر کنید و در بخش نرم‌افزارها، به نرم‌افزارهای تخصصی رشته خود به خصوص نرم‌افزارهای تخصصی که به عنوان مثال از آن‌ها در پایان‌نامه خود استفاده کرده‌اید، اشاره کنید.

به عنوان مثال در قسمت افتخارات می‌توانید به رتبه کنکور خود اشاره کنید. اگر در يك رشته ورزشى هم مقامى كسب كرده ايد، اگر فعاليت هنرى اى انجام داده ايد، آن ها را هم بنويسيد. شايد باور نكنيد اما اين موارد واقعا ميتوانند تاثيرگذار باشند!

 

5- CV را چندین بار چک و ویرایش کنید.

رزومه را چندین بار چک کنید و هرگونه اشتباه نگارشی و گرامری در  CV را پیدا کرده و اصلاح کنید. رزومه تحصیلی شما باید به صورت درست و صحیح، نگارش شود. یعنی نباید در رزومه شما غلط تایپی و یا نگارشی دیده شود. وجود این نوع از اشتباهات در رزومه شما، تا حدودی می‌تواند عدم تسلط شما به زبان انگلیسی و یا عدم دقت شما را نشان دهد و به هیچ وجه از یک فرد تحصیل کرده این اشتباهات پذیرفته نخواهد شد.

 

تفاوت رزومه (CV)، انگیزه نامه (SOP) و توصیه نامه (LOR) در چیست؟

دربارۀ رزومۀ تحصیلی (CV) به طور کامل صحبت کردیم. جهت تکمیل مدارک خود برای اپلای بهتر است آشنایی مختصری با انگیزه نامه (SOP) و توصیه نامه (LOR) نیز داشته باشید. انگیزه نامه (SOP) یکی دیگر از مدارک مهم جهت اخذ پذیرش تحصیلی است.

در حقیقت SOP نامه‌ای است که شما باید در آن دلایل و انگیزه خود  از ادامه تحصیل در دانشگاه موردنظرتان را بیان کنید. ارائۀ انگیزه نامۀ مناسب به مسئولان دانشگاهی کمک می‌کند تا به برنامۀ مورد علاقه، پیگیری و توانایی‌های متقاضیان پی ببرند. به عبارتی دیگر می‌توان گفت متقاضیان در انگیزه نامه (SOP)  دربارۀ هدف خود از تحصیل در رشته، دانشگاه و کشور محل تحصیل صحبت می‌کنند.

توصیه نامه (LOR) نیز نظر یک استاد یا متخصص دربارۀ دانشجو می‌باشد. توصیه نامه جایگاه علمی یک فرد را از دیدگاه یک کارشناس یا استاد بیان می‌کند. اکثر دانشگاه‌ها اهمیت زیادی برای توصیه نامه قائل هستند. توصیه نامه راهی مطمئن جهت ارزیابی متقاضیان جهت اپلای است.

شما می‌توانید برای مطالعه مطالب پیشین ما راجع‌به انگیزه‌نامه و توصیه‌نامه به این صفحه مراجعه نمایید.

 

CV3

 

و سخن آخر از نظر مایگریشن اسکیلز…

اهمیت رزومۀ تحصیلی (CV) بر کسی پوشیده نیست. اگر متقاضی تحصیل در خارج از کشور هستید، یکی از اصلی‌ترین مدارک در زمینه اپلای به دانشگاه مورد علاقه خود رزومۀ تحصیلی است. جهت تأثیرگذاری بیشتر یک رزومه باید نقاط قوت، مهارت‌ها و پتانسیل خود را به طور کامل بیان کنید.

یک CV خوب باید تصویری واضح از توانمندی‌های فرد به نمایش بگذارد. جهت تأثیرگذاری هرچه بیشتر رزومه سعی کنید، در عین خلاصه بودن، نقاط قوت خود را به بهترین شکل ممکن بیان کنید.

ما در مایگریشن اسکیلز تلاش می‌کنیم تا شما را یاری کنیم که بتوانید بهترین رزومه (CV)  را نوشته و به هدف خود دست پیدا کنید. شما می‌توانید برای اطلاعات بیشتر راجع‌به خدمات اپلای به سایت مایگریشن اسکیلز به آدرس www.migrationskills.ir  مراجعه کنید.

 

migrationskills3
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.